Would you like to subscribe TheHoneybunch?

Nuffnang

↑ Grab This Widget! • Widget By Mad Tomato

Wednesday, June 23, 2010

10 Cara nak mengenali Blogger Tegar di Malaysia

Nak jadi Blogger tegar? Cuba ikut tip-tip ni...

Blogger yang tegar selalunya....

1. Hari-hari mesti update blog. At least sekali dan weekend pun tak tinggal. Tapi blogger tegar selalunya sehari update blog dua tiga entri dah jadi kebiasaan dia. Ada jer cerita dia.

2. Jarang sekali tertinggal kamera kat rumah. Kalau takder kamera canggih pun, paling koman, camera phone. Janji sentiasa bersedia untuk ambil apa saja gambar kot-kot boleh jadi bahan cerita nanti nak pos kat blog.

3. Kalau ada gathering sesama blogger, muka dia mesti kita nampaklah. Tak kira apalah. Jemputan besday anak sesama kawan blogger pun dia mesti tunaikan jugak. Ada jer kita tengok posting dia jumpa kawan kat sana, jumpa member kat sinun..macam-macamlah, kan...

4. Cerita hambar yang merepek-repek pun Blogger tegar ni boleh ulas dengan gaya penuh menarik. Daripada orang tak sanggup nak baca pun jadi seronok pulak masa baca posting dier. Gaya penulisan dia memang boleh buat reader blog dia tak lari. Boleh katakan ada jer orang nak masuk dan baca.

5. Dekat blog dia mesti ada sesuatu keunikan yang boleh buat blog dia lain dari lain. Kadang-kadang blog yang simple takder widget2 segala alah hiasan-hiasan pun orang tetap nak masuk blog dia. Cuba kaji antara blogger otai di Malaysia ni..apa yang ada kat blog diaorang sampai orang nak masuk jugak..kaji layout diaorang.

6. Kalau Blogger tegar kena berjauhan dari kediaman sebab tugasan ker, cuti-cuti Malaysia ker, dia seboleh-bolehnyer nak dapatkan jugak akses internet. Tak hidup tanpa internet, tau! Jadi diaorang ni mesti bawa bersama notebook, wirelss, broadband, blackbeerry, tah haper-haper lagi, janji dapat internet.

7. Blogger tegar rajin bagi respon pada aktiviti berkait dengan blog advertiser, contohnyer Nuffnang. Contest ker, promosi ker, orang kata mencuba nasib..sambil menyelam minum air..manalah tahu ada tuah, boleh menang! Sambil-sambil tu dapat tarik perhatian advertiser dan cara buat duit sambil menyambil dan blog sebagai lubuknya ada imbuhannya.

8. Blogger tegar tak lokek ilmu. Memanglah tak semua Blogger dok bagi panduan segala tapi sekurang-kurangnya dia akan berkongsi pengalaman dia dalam sesuatu kemahiran atau pengetahuan dalam blog dia. At least dia cerita pasal percutian dia siap beritahu kat mana tempat tu tempat makan yang best dan gambar jadi bukti, kita yang membaca ni tak terpengaruh ker? Orang putih kata words by referral ni lagi berharga, apatah lagi datang daripada Blogger tegar yang sangat berpengaruh.

9. Blogger tegar rajin promosikan blog dia dalam macam-macam cara. Mula-mula blogwalking tu biasalah.Lepas tu dia masuk geng blogger, sign-up group blogger tertentu ker. Ada jugak yang rajin buat contest atau giveaway atau ada jugak yang buat sessi terjah-menerjah blog orang lain pastu buat ulasan. Wo! Memang berbaloi-baloi kalau buat segala janji rajin demi menaikkan trafik reader.

10. Hemm...apa lagi yer? Ada idea lagi tak?

Segala yang terkandung dan diulas adalah hasil pengamatan me.

Hanz's : Saja buat angka 10, kasi bunyi lagi sedap..kang kalu 9 macam tak biasa, kan?



Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

22 Vis-a-vis:

Sidratul Muntaha said...

rajin mentag org pun blogger tegar jugak kak.
ekekke.
betul tak?!

adianiez AIDA said...

aida tidak lagi blogger tegar sejak 6 bulan lepas. kecewa. terbuang ke negeri org. baru now aktif internet semula. but, nothing nak update blog. sebab anak2 jauh di mata hu hu hu...

Elyn said...

blogger tegar tau semua gossip2. hehehe bule tak idea tu??

yatie chomeyl said...

kena ada 10 ciri2 ni br consider blogger tegar or ada sebhgian pon dh kira tegrolong dlm golongan blogger tegar dah? hohoho

Fid said...

me tak tegar sbb me tak join xtvt nuffnang etc hahahaa
me merapu jaaa

kakyong said...

haaahaaa.. tak cukup tegar lagi.. tak memenuhi 10 syarat... ;)

Wansteddy Tales said...

ulasan no.4 saya setuju!

penulis tegar suka tulis entry merapu. hahaha... sbb dah xde benda nak tulis dah kan. tp merapu2 tu yang best dibaca. kalau menaip ala2 karangan sekolah baik baca buku panduan manual kereta hahaha... (gurau je)

Syigim said...

aiseh....the only 'tegar' thing about me is blogging everyday! and that camera thing. hihi. other than that - zippppp! :P

p!nkerton said...

hi hanz! 1st time kat sini. whoaaa hebat nye blog u! mcm2 ada, i like ;)

mama zharfan said...

me mcm dh masuk category blogger tegar ni :P tp still blog picisan lor ;) me suka blog hanz sbb full of info...and contest pun best tu.. :)

Farra Dhelina said...

mmm belum tegar lagi lor sayaaa..hehe..kena betul2 komit, br leh dpt blogger tegar kan..haishhh

:: m.u.n.i.r.a :: said...

heheheheh komfem ku bukan blogger tegar!

Hanz said...

Ayu : Tag? me malas layan tag...adakah ku bukan blogger tegar?

Aida : Miss your updates & visits

Elyn : A-ah elyn, ala2 world wide web..tee hee hee..

Yatie : Seperti yang diperhatikan...

Fid : Samalah kiter...

Kakyong : Tapi rajin godek HTML, kan? Itu pun bagus tu...

Wan : Blog santai memang ramai peminat, ganti sembang2 sesama jiran rumah di zaman cyber ni, kan?

Syigim : Create-lah ala2 Nuffnang ngan MBP kat Dubai, Syigim takpun jadi wakil..mesti happening nanti! ekekekeke....

Pinkerton : Yeay! Me pun dah add & follow awak

Suzie : Waaahh..bagus2! Wakil Malaysia kat obersea lagi nih..

Farra : Tapi rajin gi gathering, kan? :)

Munira : hehehe...

isabelle said...

hmm..apa lagi ye?
i angguk je la semua tu...
sebab i maybe baru separa tegar.hehe

deena awanis said...

masih baru in blogging..tapi memang suka share2 info yang dapat..=)

CikLilyPutih said...

Hanz,
terasa kite coz terkena batang hidung sendiri...sesungguhnya kite memang blogger tegarrrr

nelcyndana said...

hanz, i konpem le bukan blogger tegar, he..he...he...

Nia said...

saya tak tegar...huhu..mcm mana nak bg tegar nih.

Anamarza said...

Sy memang bukan blogger tegar..buktinya pagi ni baru buka blog lepas seminggu berehat dan baru baca entry hanz ni..hihihi

Hanz said...

Belle : Separa tegar..mana poin yang tak cukup tu? ;)

Deena : Salam kenal Deena

Lily : Yeay..ada pun blogger tegar buat pengakuan..baguslah tu..ada imbuhannya..

Nelcy : Janji happy.. :)

Nia : Eih..dah separa tegar kut...

Anamarza : :)

Farah said...

i belom lagi masuk kategori tegar ni hahahaha

Mommy Lyna said...

Aha. Rasanya i xde 1 pun ciri2 yg tersebut. Kire masih bersifat sederhana lagik gitew hehe.

Blog Widget by LinkWithin